Сладък хляб с тахан

Posted by Sibel on Dec 19, 2012 in моята кухня |

hlyab-tahanхляб с таханНа едно от летищата си купих VOGUE и със списанието получих безплатна готварска книга, не каква да е, а тази на женките от “Отчаяни съпруги”. Като цяло книгата не е нищо особено и има малко снимки (не обичам готварски книги, в които към всяка рецепта няма и снимка), но тази рецепта определено ми допадна. Ето какво забърках:
2 водни чаши сушени каисии(в рецептата са сложили фурми, но честно казано аз предпочитам да си ги ям без нищо фурмите, така че може да използвате какаъвто сушен плод имате под ръка)
1 с.л. бакпулвер
1 с.л. сода бикарбонат
1/2 в.ч. тахан
2 в.ч. брашно (дори малко повече)
почти пълна 1 в.ч. смляни орехи
1 голямо яйце или 2 малки, каквито имах аз
1/2 в.ч. захар и 1/2 в.ч. кафява захар

Първо загряваме фурната на 175 градуса. Кайсиите се овалват в содата. Таханът заедно с една почти пълна водна чаша вода се слагат на бавен огън, за да се затоплят. Не трябва да завират. След това се добавят кайсиите. Сместа се пени много, това да не ви притесни. Оставете така на една страна докато изстине.
Брашното,орехите и бакпулверът се разбъркват. Яйцата се разбиват и към тях се прибавя сместа с кайсиите. След това се добавя захарта и се разбива на бавни обороти на миксера. Добавя се сместа с брашното и разбърква бавно.
Слага се във фурна и се пече около час или се проверява с прословутия тест с клечката Усмихване

Reply

Powered by WP Hashcash

Copyright © 2020 Sibel cooks… All rights reserved. Theme by Laptop Geek.